Opciók nyomtatása

Házi savanyú káposzta

Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Hozzávalók
  • 10 kg káposzta (ez már nettó súly!)
  • 250 g durva, nem jódozott konyhasó
  • 2 g babérlevél
  • 3 g egész bors (fekete)
  • 3 g egész kömény
  • 2-3 db "macskapöcs" paprika
Elkészítés
  1. A káposztát legyaluljuk, majd edénybe rétegezve -és rétegenként sózva, fűszerezve- behelyezzük, közben döngöljük. A lényeg, hogy jól "összetörtjük" a káposzta rostjait. Eközben szemmel láthatóan levesedni kezd. Amikor a végére értünk, a tetejét lenyomjuk valamivel (én vödörben csináltam, tányér lefordítva, jól lenyomva majd egy mozsárra lesúlyoztam), a lényeg, hogy mindig lepje el a leve.
    Szobahőmérsékleten tartjuk. Egy-két naponta átforgatjuk és kb 20-25 nap alatt tökéletes ( és nem utolsó sorban adalék, ecet, cukor, stb mentes) savanyú káposztánk lesz.
    Ha kész hűvös helyen (8°C alatt) tároljuk, hogy megálljon az erjedés, de akár fagyaszthatjuk is.