Opciók nyomtatása

Töltött gomba à la Tókút

Főzési eljárás
Nemzeti konyha
Adag 6
Kalóriák 315 kcal
Hozzávalók
    A körethez
  • 200 gramm Zeller
  • 0.2 deciliter Olívaolaj
  • 0,5 kiskanál Pirospaprika
  • 0,5 kiskanál Füstölt pirospaprika
  • 1 kiskanál Ételízesítő (cukormentes, sóval helyettesíthető)
  • 1 csipet Római kömény (őrölt)
  • 2-3 gramm Fokhagymapor
  • A töltött gombához
  • 6 darab Gomba (csiperke)
  • 50 gramm Császárszalonna
  • 50 gramm Trappista
  • 50 gramm Füstölt sajt
  • 50 gramm Juhtúró
  • 2 teáskanál Parmezán (reszelt)
  • 100-150 milliliter Tejszín
  • 1 darab Tojás
  • 1 csipet Kakukkfű
  • Ízlés szerint só, bors
  • 6 karika Füstölt kolbász
  • A salátához
  • 4 szelet Jégsaláta
  • 2 darab Paradicsom
  • 1 fej Liliahagyma
  • 0.5 deciliter Tökmagolaj
  • 2-3 kiskanál Medvehagymás olívaolaj (elhagyható/kiváltható)
Elkészítés
  1. A sült zeller
    A zellert hasábokra vágjuk, rászórjuk a fűszereket, átforgatjuk, lelocsoljuk az olívaolajjal, megint megforgatjuk. Sütőpapírra öntjük és 200-220 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
  2. A töltött gombák
    A gombákat megpucoljuk. (A tönköket kiszedjük belőlük.) A szalonnát, hagymát és a tönköket kockára vágjuk. Kevés zsíron a szalonnát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és tovább pirítjuk. Amikor kezd színe lenni a hagymának is, hozzáadjuk a gombatönköket, kicsi sózzuk, borsozzuk. A gomba levet fog engedni, ezt elfőzzük. Ha kész beledobjuk a juhtúrót, elkeverjük, majd a sajtok 2/3-át lereszeljük és hozzákeverjük azt is. Ráöntjük a tejszínt és lassú tűzön homogénre keverjük. (A juhtúró, sajt, tejszín egy masszát alkot). Kóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd félre húzzuk, hogy hűljön. Addig megforgatjuk a zellereket óvatosan. Ha már nem forró a töltelék és jó az állaga is (akkor jó, ha kb. nokedli tészta állagú), hozzá keverjük az egy tojásnak a sárgáját, majd a töltelékkel megtöltjük a gombákat. A fehérjét kevés sóval kemény habbá verjük, ezt a megtöltött gombákra kenjük óvatosan. A maradék 1/3-ad sajttal megszórjuk a tetejüket és egy karika kolbászt teszünk rá végül. Ezalatt meg is sült a zeller és már tehetjük is be a gombákat a sütőbe. 15-20 perc alatt készre sütjük. (Képek a galériában)
Táplálkozási adatok

Adag 6


Mennyiség adagonként
Kalóriák 315kcal
% Napi érték*
Összes szénhidrát 5g2%
Cukrok 5g

* A százalékos Napi Érték a 2000 kalóriás étrenden alapulnak. A napi érték magasabb vagy alacsonyabb lehet, a kalóriaigénytől függően.