A töltött gombákA gombákat megpucoljuk. (A tönköket kiszedjük belőlük.) A szalonnát, hagymát és a tönköket kockára vágjuk.
Kevés zsíron a szalonnát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és tovább pirítjuk. Amikor kezd színe lenni a hagymának is, hozzáadjuk a gombatönköket, kicsi sózzuk, borsozzuk. A gomba levet fog engedni, ezt elfőzzük.
Ha kész beledobjuk a juhtúrót, elkeverjük, majd a sajtok 2/3-át lereszeljük és hozzákeverjük azt is. Ráöntjük a tejszínt és lassú tűzön homogénre keverjük. (A juhtúró, sajt, tejszín egy masszát alkot).
Kóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd félre húzzuk, hogy hűljön.
Addig megforgatjuk a zellereket óvatosan.
Ha már nem forró a töltelék és jó az állaga is (akkor jó, ha kb. nokedli tészta állagú), hozzá keverjük az egy tojásnak a sárgáját, majd a töltelékkel megtöltjük a gombákat.
A fehérjét kevés sóval kemény habbá verjük, ezt a megtöltött gombákra kenjük óvatosan. A maradék 1/3-ad sajttal megszórjuk a tetejüket és egy karika kolbászt teszünk rá végül.
Ezalatt meg is sült a zeller és már tehetjük is be a gombákat a sütőbe.
15-20 perc alatt készre sütjük.
(Képek a galériában)