Télen, nyáron, hidegben, melegben... isteni a húsleves
Hozzávalók
A leveshez
1.5kg Hús (nálam most pulyka szárny)
1kg Sárgarépa
1db. Karalábé
400gr. Petrezselyemgyökér zölddel
1db. Zellergumó zölddel
Párszál Friss lestyán
1/2db. Kelkáposzta
1fej Vöröshagyma (hámozatlan)
2-3gerezd fokhagyma
5-10szem Feketebors
Egykevés szerecsendió (frissen reszelve)
Ízlésszerint Só
A gombóchoz
200gr. Gríz
7gr. Ételízesítő (Elhagyható, akkor növeld a sót)
5gr. Só (Ételízesítő nélkül kb. 8 gr.)
Egykevés Petrezselyemzöld
80gr. Zsír
2db. Tojás
Utasítások
1
Hideg vízben feltesszük a húst lassú tűzön főni.
2
Időnként lehabozzuk. Ekkor én már teszek bele sót.
3
Amikor már tiszta marad és egy ideje folyamatosan gyöngyözik
4
a megpucolt és átmosott zöldségeket
5
hozzáadjuk. (A csomóra kötött zeller zöldet, petrezselyem zöldet és lestyánt csak a végén -kb. főzési idő utolsó harmada- adjuk hozzá - szintén nem volt fotóm enélkül), ismét fűszerezzük. Só, egész bors, szerecsendió és lassú tűzön főzzük.
6
Közben a búzadarát összekeverjük az ételízesítővel, sóval, zsírral, petrezselyem zölddel.
7
Villával összedolgozzuk
8
aztán hozzáadunk két tojást
9
és ezzel is összekeverjük.
10
Kicsit (5-10 perc) pihentetjük. Addig egy kis lábosba merünk a forró levesből
11
Alákapcsolunk és megvárjuk, amíg lassan forrni kezd.
12
Ekkor kiskanállal beleszaggatjuk a nokedliket
13
és lassan, kb 5 percig (az utolsó nokedlitől számolva) fedő alatt lassan főzzük, majd lekapcsoljuk és lefedve hagyjuk még egy 20-25 percig.
14
Félidőben érdemes ránézni, ha kevés lenne a folyadék (ahogy most nálam is)