A krumplit héjában feltesszük főni enyhén sós vízben.
Ha megfőtt meghámozzuk és kettő darabot villával összetörünk és hozzákeverjük
az ételízesítőt (ha alaplevet használunk, akkor ezt kihagyjuk), az olajat, simára keverjük, majd
egy kevés forró víz (itt jön forró alaplé ha nem ételízesítőt használunk), aztán jön
a bors, almaecet.
Ekkor beletesszük az apróra vágott lilahagymát,
majd a még langyos maradék krumplit
óvatosan beleforgatjuk.
Ha kell még, akkor annyi forró vizet vagy forró alaplevet öntünk rá, hogy a keverék hígabb főzelék sűrűségű legyen.
Kóstoljuk, ha kell utánízesítjük. (Egy kicsit sósabb legyen a kelleténél, mert a krumpli be fogja szívni)
A sajtokat lereszeljük és megvárjuk amíg kicsit felmelegszenek, majd
összekeverjük és villával összetörjük a füstölt sonkával, és a fokhagymával. (Ha nagyon száraz a sajt, kevés vajat vagy margarin tehetünk hozzá)
és az apróra vágott petrezselyemzöld felével
A vöröshagymát apróra vágjuk,
zsíron megdinszteljük
majd hozzákeverjük a kapribogyót és az apróra vágott petrezselyemöld másik felét.
A kapribogyó nedves, ezért megvárjuk, amíg elpárolog a leve, aztán
leszórjuk liszttel, kicsit együtt pirítjuk majd
felengedjük az alaplével (vagy víz + leveskocka) és kevés citromlével ízesítjük.
A karajt felszeleteljük, ún. nyitott szeletekre (egy szeletet nem vágunk teljesen le, majd még egy szeletet vágunk és kinyitjuk a húst, majd így klopfoljuk ki)
Megkenjük a krémmel,
összehajtjuk
és fogpiszkálóval rögzítjük.
Hagyományos módon panírozzuk, az "illesztésnél" lehet még egy panírréteg, hogy biztosan ki ne folyjon.
Készre sütjük és
forrón tálaljuk a kaprimártással.
Kulcsszavak:
Főétel, Húsétel, Kapribogyó, Panírozott, Sajtos, Sertéshús, Töltött