600-700gr. Karaj (kicsontozva, 4 db. nyitott szelet)
2-3db. Tojás
Amennyitfelvesz Liszt és zsemlemorzsa
Ízlésszerint Só, bors
100gr. Trappista sajt (reszelve)
50gr. Kéksajt (reszelve)
50gr. Füstölt sonka (apróra vágva)
2gerezd fokhagyma (zúzva)
1/2cs. Petrezselyemzöld (apróra vágva)
100ml. Étolaj
1ek. Mustár
A mártáshoz
1ek. Zsír
1ek. Liszt
1ek. Citromlé (lehetőleg frissen facsart)
2ek. Kapribogyó
2fej Vöröshagyma (apróra vágva)
1/2cs. Petrezselyemzöld
150ml. Húsleves vagy alaplé (vagy leveskocka)
Ízlésszerint Só
Utasítások
1
A krumplit héjában feltesszük főni enyhén sós vízben.
2
Ha megfőtt meghámozzuk és kettő darabot villával összetörünk és hozzákeverjük
3
az ételízesítőt (ha alaplevet használunk, akkor ezt kihagyjuk), az olajat, simára keverjük, majd
4
egy kevés forró víz (itt jön forró alaplé ha nem ételízesítőt használunk), aztán jön
5
a bors, almaecet.
6
Ekkor beletesszük az apróra vágott lilahagymát,
7
majd a még langyos maradék krumplit
8
óvatosan beleforgatjuk.
9
Ha kell még, akkor annyi forró vizet vagy forró alaplevet öntünk rá, hogy a keverék hígabb főzelék sűrűségű legyen.
Kóstoljuk, ha kell utánízesítjük. (Egy kicsit sósabb legyen a kelleténél, mert a krumpli be fogja szívni)
10
A sajtokat lereszeljük és megvárjuk amíg kicsit felmelegszenek, majd
11
összekeverjük és villával összetörjük a füstölt sonkával, és a fokhagymával. (Ha nagyon száraz a sajt, kevés vajat vagy margarin tehetünk hozzá)
12
és az apróra vágott petrezselyemzöld felével
13
A vöröshagymát apróra vágjuk,
14
zsíron megdinszteljük
15
majd hozzákeverjük a kapribogyót és az apróra vágott petrezselyemöld másik felét.
16
A kapribogyó nedves, ezért megvárjuk, amíg elpárolog a leve, aztán
17
leszórjuk liszttel, kicsit együtt pirítjuk majd
18
felengedjük az alaplével (vagy víz + leveskocka) és kevés citromlével ízesítjük.
19
A karajt felszeleteljük, ún. nyitott szeletekre (egy szeletet nem vágunk teljesen le, majd még egy szeletet vágunk és kinyitjuk a húst, majd így klopfoljuk ki)
20
Megkenjük a krémmel,
21
összehajtjuk
22
és fogpiszkálóval rögzítjük.
23
Hagyományos módon panírozzuk, az "illesztésnél" lehet még egy panírréteg, hogy biztosan ki ne folyjon.
24
Készre sütjük és
25
forrón tálaljuk a kaprimártással.
Kulcsszavak:
Főétel, Húsétel, Kapribogyó, Panírozott, Sajtos, Sertéshús, Töltött